Verhalen met een boodschap

De wereld waarin Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje en later ook Rat, leven, is geen sprookjeswereld. Onderwerpen als dood, watersnood, verdriet en angst worden niet geschuwd. Maar het is ook een plek waar vriendschap heel belangrijk is. Welke problemen er ook zijn, als je elkaar helpt dan kom je er samen wel uit. Max Velthuis slaagde er steeds weer in om die gevoelens op een treffende en subtiele manier te verwoorden. Lezenderwijs leert het kind dat hij er niet alleen voor hoeft te staan en de keuze heeft om hulp te vragen.

Elk dier in de Kikkerboeken heeft een eigen karakter en eigen speciale vaardigheden. Sekse is niet van belang, status bestaat niet, ieder personage is gelijkwaardig. Ook die impliciete boodschap is een belangrijk thema bij de ontwikkeling van het kind.

Alleen het meest essentiële is aanwezig: een huisje met een tafel, een stoel en een bed. Ook het kunnen genieten van het leven, blij en gelukkig zijn, de schoonheid van de wereld ervaren wordt in de Kikker-verhalen door Max Velthuijs benadrukt.

De wereld in deze boeken is harmonieuzer dan de werkelijke wereld, en zeker idealer dan die van de maker zelf was. Dat is te lezen in de biografie die in 2003 verscheen: Ik bof dat ik een kikker ben: leven en werk van Max Velthuijs door Joke Linders.